De zomer van 2018 breekt records

De zomer van 2018 breekt recordsDe zomer van 2018 breekt records en gaat de boeken in als een warme en droge zomer, er waren lange periodes van hoge temperaturen en weinig neerslag. Meteo Strijen maakt in dit artikel de balans op m.b.t. de temperatuur en de neerslag, tijdens het schrijven van dit artikel is de zomer nog niet voorbij en zijn de temperaturen weer wat normaler voor de tijd van het jaar en is er ook wat neerslag gevallen, maar dit is te weinig om de droogte te vergeten. Ook in het voorjaar hadden we al een flink aantal dagen met zomerse en tropische temperaturen.

Het voorjaar van 2018

Het meteorologische voorjaar loopt van 1 maart t/m 31 mei, veel mensen kijken weer uit naar het voorjaar en genieten van de hogere temperaturen en de langere dagen. De eerste 2 dagen van maart waren nog ijsdagen met overdag temperaturen onder het vriespunt en ‘s nachts met -8 graden matige vorst, er viel in maart 82 mm neerslag.
April was al behoorlijk warm met op 19 april een temperatuur van 31 graden. April had 5 zomerse dagen van boven de 25 graden, waarvan 1 tropische dag met meer dan 30 graden. Er viel 113 mm aan neerslag, waarvan 45mm in de nacht van 10 op 11 april, dit was voor sommige akkerbouwers iets teveel van het goede, op de pas ingezaaide percelen sloeg de grond helemaal dicht en konden de gewassen slecht groeien.

Ook mei had een langere periode van warm weer, er waren 17 zomerse dagen waarvan 5 tropisch. Er viel 40 mm aan neerslag.

De zomer van 2018 breekt records

De meteorologische zomer loopt van 1 juni t/m 31 augustus, deze zomer was heet en droog. Van 18 juli t/m 8 augustus kwam de temperatuur boven de 25 graden, in deze periode hadden we 9 tropische dagen. De warmste dagen waren 26 en 27 juli met een temperatuur van 37 graden.

De zomer van 2018 breekt records en had 86 dagen met een temperatuur van boven de 20 graden, hiervan waren er 52 dagen zomers en 16 dagen tropisch. Bekijk hier zelf de min. en max. temperaturen.

Ook waren er opvallend veel warme nachten, gedurende 4 nachten kwam de temperatuur niet onder de 20 graden. De warmste nacht was op 27 juli met 23 graden.

De neerslag was echt heel weinig, in juni viel er 4,4 mm, op een zonnige dag verdampt er al 5-7 mm. Juli was iets natter met 16,1 mm, dit was te danken aan een verfrissend buitje dat maandagavond 16 juli de regenmeter deed vullen. In augustus is er 54 mm aan neerslag gevallen, door de buien van afgelopen week zijn er grote regionale verschillen.

Het totaal aan neerslag voor dit jaar is nu 418 mm, vorig jaar was de stand 505 mm rond deze tijd.


1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *