De zomer van 2018 breekt records

De zomer van 2018 breekt recordsDe zomer van 2018 breekt records en gaat de boeken in als een warme en droge zomer, er waren lange periodes van hoge temperaturen en weinig neerslag. Meteo Strijen maakt in dit artikel de balans op m.b.t. de temperatuur en de neerslag, tijdens het schrijven van dit artikel is de zomer nog niet voorbij en zijn de temperaturen weer wat normaler voor de tijd van het jaar en is er ook wat neerslag gevallen, maar dit is te weinig om de droogte te vergeten. Ook in het voorjaar hadden we al een flink aantal dagen met zomerse en tropische temperaturen. Lees meer

Weersverwachting volgens Hirlam

Dit weermodel berekent op basis van de meest recente gegevens over wind, temperatuur, neerslag, luchtdruk en vochtigheid de veranderingen in de atmosfeer voor de komende 48 uur. HIRLAM doet dit voor een relatief klein gebied zodat kleinschalige ontwikkelingen goed gevolgd kunnen worden.

De HIRLAM-weermodellen worden vier keer per dag gemaakt voor een gebied van circa 3000 kilometer rond Nederland en de Noordzee. Daarnaast worden er acht keer per dag verwachtingen berekend tot 24 uur vooruit op een kleiner gebied. Dat biedt de mogelijkheid om bij gevaarlijke weersituaties regelmatig updates te maken van de verwachting, bijgestuurd door de laatste waarnemingen.

Lees meer

Maandoverzicht Juli 2018

Maandoverzicht-juli-2018Juli 2018 was droog en warm en kende op 26 en 27 juli een paar hete dagen met een temperatuur van boven de 35 graden. Deze maand viel er 16 mm neerslag en was de hoogste temperatuur 37,2 gr. op 26 juli.

Hieronder een maandoverzicht juli 2018 met de min. en max. weerdata. Lees meer

Maandoverzicht Juni 2018

Maandoverzicht Juni 2018Juni 2018 was droog en warm en kende op 21 en 22 juni een paar frisse en bewolkte dagen. Deze maand viel er maar 4 mm neerslag en was de hoogste temperatuur 30,6 gr. op 7 juni.

Hieronder een maandoverzicht juni 2018 met de min. en max. weerdata. Lees meer

De schaal van beaufort

De schaal van BeaufortDe windkracht wordt uitgedrukt in de schaal van Beaufort, de windkracht was gebaseerd op de hoeveelheid zeil dat een groot schip kon voeren bij een storm, orkaan of zwakke bries.

De Ier Francis Beaufort kwam in 1805 met de eerste versie van de schaal van Beaufort, hij was een Britse marine officier en leefde tussen 1774 en 1857.

Vanaf 1838 werd de Beaufort schaal officieel gebruikt in logboeken van de Royal Navy, en vanaf 1873 ook internationaal erkend. Lees meer